Norge!

Så var det till slut dags att berätta om Norge-resan!

Det hela började med en bussresa på tre och en halv timma ungefär. Beräknad ankomst var 13:45 men jag var framme redan vid halv, så jag satte mig på en bänk i väntan på att bli upphämtad av Stefan och hans syster. Kunde inte gärna springa runt på "Sentralen" och inte veta vart jag skulle.

Jag hinner sitta i ungefär fem minuter när någon plötsligt tilltalar mig på norska.
"Förlåt?"
"(pratar på norska)"
"Oj, eh... jag är svensk. Jag fattar ingenting..."  och kände mig ännu dummare efter den kommentaren!
Det var i alla fall en tiggare som frågade efter småmynt, men jag hade inga norska pengar med mig.

Strax efteråt kom Stefan med syster Josefine och hämtade mig dock. Så vi gick genom någon del av Oslo som jag säkert fick veta vad den hette, men inte minns, och tog oss till Hausmanns Gate där jag och Stefan skulle bo på hotell! När vi fick nyckeln visade det sig dessutom att vi bodde på trettonde våningen.
Nu är det så att jag är ganska klaustrofobisk av mig och åker som regel inte hiss. Ähum, så vi gick upp för tretton trappor istället. När vi väl var uppe dock, kände jag att jag nog helt enkelt fick övervinna den rädslan under 24 timmar, för jag hade mycket liten lust att springa upp för de där trapporna fler gånger!

Det var Josefine som fick bli våran vägvisare, samt bestämma vad vi skulle göra. Över hela Oslo var det blå himmel och att besöka Frogner-parken var tydligen ett måste! Så vi tog en spårvagn dit. Det var en jättefin park FULL med tja, porr.
Gustav Vigeland som designat alltihop under 1920-talet hade som avsikt att göra skulpturer av människor i olika stadier av livet. Och blev mycket känd och uppskattad för det. Det var mycket skickligt gjort, inget snack om det. Men det var mycket nakna människor i olika intressanta ställningar. Snyggt var det dock och jag tror faktiskt aldrig jag har varit i park som ens liknar den förut!
Edward Munch ska tydligen på sin dödsbädd ha sagt: "Ge inga mer pengar till Gustav Vigeland. Han har fått tillräckligt!"  -  Detta vet jag dock inte om det är sant eller inte.

Sedan gick vi och åt Sushi. Inte så typiskt norskt, men vad är typisk norsk mat?? Och sedan blev vi lite trötta och gick hem till Josefines lägenhet. Den var verkligen jättefin, och låg tydligen i närheten av Aker Brygge, som är en känd restauranggata i Oslo om jag förstått saken rätt. Vi hade egentligen tänkt ta oss dit lite senare, men så blev vi sega och Josefines pojkvän, som jobbar som kock, lagade potatis och purjolöks-soppa till oss! Mycket god.

Och så tog jag och Stefan oss en liten promenad tillbaka mot hotellet. Vi hade funderat på att sätta oss någonstans och ta en drink, men det blev dock att vi stannade kvar på hotellet när vi väl var där.

Nästa morgon åt vi frukost på hotellet och tog sedan en promenad för att se lite mer av stan. Vi gick på en fin väg bredvid en liten flod, som vi inte kom fram till om man kallar för en fjord? Någon (men vi mindes inte vem) hade sagt att fjord är vatten på norska. Medan någon annan hade sagt att det var något med havet. Egoinas mamma kanske kan kasta lite ljus över saken??
Vi hade tänkt spela minigolf också men insåg att vi inte skulle hinna, så vi tittade i lite affärer och satte oss sedan på ett café i närheten av Sentralen istället.

Passade på att ta en titt på Karl Johans Gate också, Norges paradgata! Tyvärr räckte inte tiden till att gå upp och kolla på slottet. Överlag blev det inte så många turistgrejer gjorda, det får bli en annan gång... Men det var verkligen en mysig minitripp ändå och jag är glad att jag gjorde den :D!

Lite bilder:


Utsikten från trettonde våningen!
Frognerparken

Frognerparken

Frognerparken
I Norge har de TVÅ röda gubbar! Varför?!?!
Stefan nere vid floden
Och sist (och eventuellt tråkigaste bilden): Början på Karl Johan Gate!
Och detta var min första, men troligtvis inte sista, upplevelse av Oslo!

Kommentarer
Postat av: Egoinas mamma

Vad roligt att läsa och se bilderna. En fjord är (om jag inte misstar mig på definitionen) när havet blir till en älv, alltså att det är saltvatten. Men en älv med sötvatten som Grönlandselven är så heter det "elv". Ni gick antagligen långs med Grönlandselven, jag kan inte komma vad annat det skulle vara. Låg ni på SAS-hotellet? Låtern nästan så, men jag vet inte vad gaten heter där..Aker brygge är ett område längst in i Oslo-fjorden med en del affärer och massor av restauranter och pubar. Mysigt att vara där på sommaren, men lite extra dyrt!Tack för titten! :D

2009-09-08 @ 18:31:25
URL: http://egoinasriktigamamma.blogg.se/
Postat av: Amanda

Låter som en underbar resa..och turistgrejer tycker jag inte alltid är så viktiga. Så länge man fått gjort vad man vill utan att stressa omkring som en tok.

Det blev verkligen jättefina bilder! Och jag är ett stort fan av dem där två röda gubbarna. ;P

2009-09-08 @ 21:14:54
URL: http://medelrutanvingar.blogg.se/
Postat av: Miiqa - jag överlevde min barndom

Den där parken känner jag igen, tror att jag var där -06. Kul med en reseberättelse :Dsv: Om de är 13 så blir det väl föräldrarna som får ansvaret? Kanske lite motivering till att få pli på ungarna..

2009-09-09 @ 12:37:40
URL: http://flischyflaschoo.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0